Лікувальні властивості:
Калган - «друг» шлунка, містить в своєму складі дубитель катехін, який надає сприятливий вплив на весь шлунково-кишковий тракт, в тому числі і м'язовий орган - шлунок. Також рослина багата іншими типами дубильних речовин, глікозидами, флавоноїдами, флобафеном (має антибактеріальну властивість), смолою, елагової і хінної кислотою, ефірними маслами.
Лікарська рослина має
-протизапальну,
-в'яжучу,
-бактерицидну,
-кровоспинну дії.
Тому його широко використовують для лікування
-метеоризму,
-ентероколіту,
-гастриту,
-виразкової хвороби шлунку та кишковика,
-гепатитах та цирозі печінки,
-шлункових, кишкових та маткових кровотеч,
-циститу,
-дизентерії та діареї,
-емфіземі та туберкульозі легень, кашлі, ангіні.
Як зовнішній засіб калган використовують для
-полоскання кровоточивих ясен,
-запаленого горла при ангіні,
-а відвар з коріння у вигляді примочок рятує від обморожень, ран, які погано гояться,
-опіків і геморою.
-Для запобігання запаху з рота порошком з рослини чистять зуби, змішуючи його зі звичайною пастою.
Спосіб вживання: 1 чайну ложку подрібненого корневища залити 1 склянкою (200мл) окропу. Настояти 15 хвилин. Вживати по 1 склянці настою в теплому вигляді 3 рази в день після їжі 2-3 рази на добу протягом 2-3 тижнів. У разі необхідності курс повторюють 2-3 рази на рік.
Протипоказання: вагітність та період лактації. Індивідуальна несприйнятливість.
Вага нетто : 50г.